Härom veckan var jag på ett pressevent på Bullar & Bröd. Livsmedelsföretagen hade sin stora presentation av julmatsundersökningen 2018. Det var även provsmakning av årets julprodukter.
Varje år gör Livsmedelsföretagen en julundersökning där man låter Demoskop intervjua ca 1000 personer om deras julvanor. Dessutom provning av årets julnyheter. Mycket var gott, men en del var ’ingen hit’ om man säger så … !
När får man börja äta julmat?
Från undersökningen fick vi några intressanta siffror. 46 % tycker att man får börja äta julmat från och med första advent. 25% äter från och med ”lilla julafton” och 15% äter julmat för första gången på julafton!
Vilka hemlagade rätter är favoriterna på julbordet.
- Jansson
- Köttbullar
- Revbensspjäll
- Risgrynsgröt
Rätterna som vi gärna köper färdiglagat.
- Korv
- Senap
- Bröd/Vörtbröd
Favoriterna på julbordet.
Favoriterna på julbordet är fortfarande julskinkan, jansson, sill och lax.
Yngre generationen efterfrågar mer grönt och vegansk på julbordet
Det blir mer och mer populärt med veganska och vegetariska rätter på julbordet. Även jag själv tycker att det är ett bra och trevligt inslag på julbordet. Vego-köttbullarna var också riktigt goda, samt den andra favoriten veganska svill på svamp, med bra smak och konsistens.
Julmusten är den populäraste drycken på julbordet.
Julmusten är fortfarande den absolut populäraste drycken på julbordet. Därefter kommer julöl, vatten, snaps och glögg. Vin som jag själv gärna dricker till julmaten hamnade lite längre ner på listan. Dock provade jag Årsmusten från Apotekarnes, i år smaksatt med lakrits som nog kommer att bli en favorit bland musten för min del.
Årsmusten och svill
Favoriterna bland godis och efterrätter på julbordet är:
Bland den yngre genrationen upp till 39 år så är knäcken det populäraste julgodiset. Därefter kommer Ris a la Malta som vi föredrar som dessert på julbordet. Min favorit är chokladtryffel men den hamnar långt ner på listan.
Årets trendigaste livsmedel 2018 är Grönkål, Alkoholfri öl och sötpotatis
Vad gillar ni bäst på julbordet?
Foto: pressbilder Livsmedelsföretagen
11 Kommentarer
Här består julkänslan i matformatet endast av clementiner och apelsiner. I överflöd. Så häftigt att kunna frossa i dessa godsaker där de odlas. Har aldrig varit särskilt förtjust i traditionella julmaten och som vegetarian blir det mycket kål i olika former.
Jag gillar verkligen Ris a la Malta, men det är jag ensam om i min familj så det blir inte alltid att vi gör någon. Revbensspjäll har vi inte heller. Annars följer vi trenden bra.
Men gud du intressant! Roligt att få göra ju
Intressant läsning. Själv har jag ätit två julbord.
Grönkål har ju varit trendigt ett tag! Mina favoriter är sill, Janssons och brysselkål 🙂
Grönkålen är favorit på julbordet vi har haft det på vårt bord de senaste 20 åren 🙂 Mina favoriter är också brysselkål men även alla sorters sill och fisk!
Köttbullarna! Helt klart! ?
Men de ska vara hemmagjorda, oavsätt om det är vegetariska eller ej ?
Trevligt och intressant blogginlägg!
Jag älskar verkligen rödbetssalladen och prinskorvarna! Äggen får vi inte glömma heller 🙂
Jag älskar allt men om jag nu måste välja så får det bli så 🙂
Vilka intressanta siffror, jag och barnen har fått i oss lite julmat, men jag är ingen jättefantast för det, så vi kommer göra ett lättare julbord på julafton bara ?
intressant! Men….jag är nog allt liiite tveksam till julmust med lakrits haha. Fast, vem vet? Jag älskar ju lakrits, och julmust är ju gott det också så ja. ?
Julmust är ju ett definitivt måste. 🙂 Jag vill också gärna ha en grönsallad, potatisgratäng, köttbullar, sylta, skinka, hemgjord rödbetssallad och finskt rågbröd. Sen kan jag vara nöjd.