Efter min resa till Grekland i höstas har jag fått en förkärlek till Grekisk mat igen. Så här kommer tips på Grekisk söndagsmiddag som jag bjöd min mamma och moster på förra söndagen! Jag ville laga något gott och genuint som är är typiskt för Grekland…
Så jag surfade runt en del på nätet för att få inspiration till lite maträtter. Ingen sida slog min vän som har bloggen Mittgrekland.se
Jag hittade bl a ett recept på jättegoda bifteki, vilket är grekiska köttfärsbiffar. Till detta lagade jag potatis med smak av oregano och citron.
Middagen blev mycket lyckad och denna rustika rätt passar de flesta, från de mest kräsna till vardags husmanskostälskarna.
Recept på bifteki
För 4 personer behövs det:
500 gram köttfärs eller blandfärs
1 ägg
3 klyftor vitlök
1 gul lök
Drygt 1 dl färsk persilja (hackad)
1 tsk spiskummin
3 msk oregano (torkad)
3 msk tomatpure
salt & peppar
Olivolja
Citron
Tillagning:
Hacka löken och persiljan. Blanda ner löken i köttfärs tillsammans med riven vitlök, ägg, persilja, spiskummin, oregano och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Forma biffarna i önskad storlek, stek sedan biffarna i olivolja tills de har fått fin färg och är färdiga inuti.
Bifteki med papas potatis med oregano & citron
Recept på papas potatis med oregano och citron
Potatisen blir absolut godast om den får vara länge inne i ugnen tillsammans med en god olivolja, en massa citron och oregano.
- 1 1/2 kg fast potatis
- 2 dl riktigt god olivolja
- 1 1/2 dl vatten
- 2 st citroner
- 4-5 tsk torkad oregano
- salt och nymalen svartpeppar
Tillagning:
– Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen i fyra klyftor.
– Lägg potatisen i en form. Häll på vatten, citronsaften, olivolja och oreganon. Blanda ihop allting med händerna så att vätskan fördelar sig.
– Grädda potatisen i ca 20 min i nedre delen av ugnen. Rör om efter 20 min, låt grädda i ytterligare 50 min eller tills potatisen har blivit mjuk. Du kan låta potatisen stå inne längre men på lite lägre värme.
– När potatisen mjuknat kan man sätta ugnen på grilläge, öka till 225 grader och flytta upp plåten högre upp. Grilla då potatisen i ca: 10 min. Detta för att få en knaprig yta.
Bilder: Petra Nordin (Pellas Inspiration)
6 Kommentarer
Men wow så gott det såg ut och lät, måste testa! Älskar verkligen grekisk mat
Tack så jättemycket för inspirationen att laga en god grekisk middag!? Det var jättelängesen jag lagade den här rätten. Förr åt jag bifteki ganska ofta!?
Ser så enkelt och gott ut! Tack för tipset 🙂
Jag testade ett recept med citronskal i. Det blev friskare smak, https://farbrornikos.se/2021/02/13/bifteki-grekiska-pannbiffar/
Aha, låter gott med citron i! Tack för tipset 😊
Blir fräschare smak.